Merhabalar. Özellikle kuru fasulye, nohut olmak üzere kışın her türlü yemeğin yanında tüketilebilen nefis turşular sofraları renk renk süslemektedir. Her çeşidi ve rengi ile önce göze sonra mideye bayram ettiren turşular iştah açıcılar bölümünün en baş sırasında yer almaktadır. Lezzeti ile herkesin beğenisini kazanan turşular lezzeti ile her sofrada yerini almaktadır.

Evlerde tüketilmesinin yanında kebapçılar ve lahmacuncular tarafında da servis edilen turşular gerek acı olarak gerek tatlı olarak hazırlanıp servis edilmektedir. Ben de rengi ile iştah açan tadı ile de severek tüketilen acı kırmızı biber turşusu hazırladım. Hazırlaması kolay tadı nefis olan bu turşuyu tüm kış boyunca tüketebilirsiniz. Kışın özellikle bakliyat yemekleriniz yanında ve her türlü sebze yemeğinin yanında zevkle tüketilen bu turşu tarifimi not almayı ve denemeyi ihmal etmeyin.

Yemeğin Hazırlanışı

0/0 tamamlanan maddeler
  1. Öncelikle geniş bir kaseye üzüm sirkesi, kaya tuzu, limon tuzu ve soğumuş suyumuzu alalım. Ara ara karıştırarak tuzların erimesini sağlayalım. Maydanozları yıkayalım ve süzülmeye bırakalım.
  2. Limonu ince olarak halka halka dilimleyip beklemeye alalım. Kırmızı biberleri iyice yıkayalım ve süzülmeye bırakalım. Kavanozlarımızı steril edip kurulayalım. Sarımsaklarımızı soyalım ve yıkayalım. Çok ince olmayacak şekilde sarımsakları birkaç parçaya bölelim.
  3. Steril hale getirdiğimiz turşu kavanozlarımıza doğradığımız birkaç sarımsak parçası serpelim. Üzerine süzülmüş kırmızı acı biberlerden 1-2 avuç koyalım. Kavanozun kenarlarına halka halka kestiğimiz limon dilimlerinden yerleştirelim. Birkaç parça sarımsağı biberlerin üzerine serpelim.
  4. Tekrar kırmızı biberlerden alalım. Ezmede hafif bastırarak kavanoza yerleştirelim. Bu şekilde bir sıra biber bir sıra sarımsak olacak şekilde kavanozu dolduralım.
  5. En üstte 2-3 parmak boşluk kalacak şekilde dolduralım. En üste 1-2 parça sarımsak koyalım. Biberlerin üzerini örtecek kadar maydanozla kapatalım. Elimizle hafif bastırarak boşlukları dolduralım. Kavanozları maydanozun üzerini örtene kadar turşu suyu ile dolduralım. Kavanozun kapağını sıkıca kapatalım. Kavanozlarımızı serin ve gölge bir yerde 15 gün muhafaza edelim. Acı biber turşusu servise hazır.

Afiyet olsun.

Not: Turşumuzu kurup kapağını kapattıktan sonra kapağını açmak ve karıştırmak turşunun fermantasyonunu durduracaktır. Bu da turşunuzun geç olgunlaşmasına ve kalitesinin bozulmasına neden olacaktır.