Demirhindi hafif tatlı ve ekşi bir meyvedir. Bakla görünümünde olan demirhindi’nin içinde etli, yumuşak ve yapışkan meyvesi bulunur. Kökeni Afrika’nın Sudan bölgesine dayanan bu meyve insanlar tarafından sevilip tüm tropikal bölgelere yayılmıştır. Günümüzde Meksika ve Güney Amerika en büyük demirhindi üreticisi ve tüketicisidir.

Demirhindi’nin içerisinde C, E, B vitaminleri kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum ve potasyum bulunmaktadır. Ayrıca güçlü bir antioksidandır. İçerisinde bulunan lifler sayesinde güçlü bir müshil etkisi de yapmaktadır.

Demirhindi kalp sağlığını da korumaktadır. Demir eksikliğine bağlı anemi için de bol bol demirhindi yenilmelidir. İçerisindeki B vitamini sayesinde kas ve sinir sistemini de korumaktadır. Düzenli tüketildiğinde de karaciğeri temizleyerek 20 yaş gençleştirmektedir.

Demirhindi’nin bilinen en önemli faydası susuzluğu gidermesidir. Ayrıca vücuttaki sıvı oranını dengeleyerek böbreklerde taş ve kum oranını dengelemeye yardımcı olmaktadır.

Osmanlı dönemin’de de özellikle Ramazan aylarında sıklıkla yapılan demirhindi şerbeti Kanuni Sultan Süleyman’ın en sevdiği şerbetlerdenmiş. Saray mutfağı’nda 41 çeşit baharatla yapılan demirhindi şerbetinin tarifi basılan ilk yemek kitabı olan Melceü’t Tabbahin’de de yer almıştır.

Not: Demirhindi aktarlarda iki şekilde satılmaktadır. Bir kurutulmuş şekilde bir de kalıplar halinde yaş şekilde.

 

Yemeğin Hazırlanışı

0/0 tamamlanan maddeler
  1. Demirhindiyi tencereye koyalım. Üzerine suyu koyalım ve bu şekilde 1 gece bekletelim.
  2. Ertesi gün aynı tencereye karanfil, tarçın, zencefil ve şeker ekleyelim. Karıştırıp ocağa alalım. Kaynayınca kısıkta 20 dakika kaynatalım.
  3. Süre sonunda ocağı kapatalım ve soğumaya bırakalım. Tamamen soğuyan şerbeti süzelim. Dolapta soğumaya bırakalım. Demirhindi şerbeti servise hazır.

Afiyet olsun.