Kastamonu’ya gidip de etli ekmek yemeyen yoktur. Özellikle Daday bunun tescilini de almış olmanın gururuyla gerçek lezzeti günümüze kadar taşımaktadır. Etli ekmek denilince ilk akla gelen Kastamonumuzdur. Konya’da da aynı isimle anılsa da orada yapılan açık pide olarak sunulmaktadır. Gerçek etli ekmek Kastamonumuz ile tescillenmiştir.
İncecik açılan yufkaya yörenin etleri ile işlenen kıymalı harç konulmaktadır. Daha sonra sac üzerinde arkalı önlü çevirerek pişirilmektedir. Rahmetli babaannemin de zaman zaman sacda yaptığı etli ekmek tarifimini sizin için ev usulü hazırladım. Bu lezzetle sizin de tanışmanızı diliyor ve denemenizi tavsiye ediyorum.
Not: İç harca konulan yumurta akı kıymanın hamura kolay yayılması için konulmaktadır. Hamura konan limon tuzu ise hamurun daha kolay açılması içindir.
Yemeğin Hazırlanışı
0/0 tamamlanan maddeler- Öncelikle iç harcı hazırlayarak başlayalım. Bunun için domateslerin kabuklarını soyup bir kaseye rendeleyelim. Üzerine soğanı rendeleyip baharatları ekleyelim. Yumurta akı ve kıymayı koyup iyice kaşığın tersi ile ezerek karıştıralım. Beklemeye alalım.
- Hamur için suya limon tuzunu ekleyip eritelim. Karıştırma kasesine unu ve tuzu alıp karıştıralım. İçinde limon tuzunu erittiğimiz suyu azar azar ekleyip yoğuralım. Kulak memesinden biraz daha sert bir hamur yapalım. 16-17 bezeye bölelim. Kurumamaları için bezeleri temiz bir bezle örtelim.
- Bezemizin birini tezgaha alalım. Altına ve üstüne un serpip merdaneyle pasta tabağı boyunda açalım. Gerekirse yapışmaması için tekrar un serpelim. İç harcımızı karıştıralım. Yaklaşık 2 yemek kaşığı sulu iç harcımızdan alıp yufkanın yarısına yayalım. Suyunu orantılı olarak dağıtalım. Uçlarının iyi yapışabilmesi için kenarlara iç harc yada suyunu sürmeyelim. Hamurun diğer yarısını üzerine kapatıp kenarlarına parmağımızla bastırıp açılmasını önleyelim. Tüm bezelere aynı işlemi yapalım ve her seferinde iç harcı karıştıralım.
- Yağsız ısıtılmış tavaya etli ekmeğimizi alalım. Orta ateşte ara ara çevirerek 7-8 dakika pişirelim. Şişmeye başlayınca altını hafif kısıp içinin pişmesi için 2 dakika daha bekleyelim. Bir tabağa etli ekmeğimizi alalım. Bir bardakta zeytinyağı ve ayçiçek yağını karıştıralım. Etli ekmeği arkalı önlü fırçayla yağlayalım.
- Tüm bezelere aynı işlemi yapalım. Ekmeğimizin yanık olmaması için tavamızda un kırıntıları kalırsa her seferinde peçeteyle temizleyelim. Soğutmadan pişen etli ekmeği hemen servis edelim. Etli ekmekler servise hazır. Ayran eşliğinde servis edelim.
Afiyet olsun.
Yorum Yapın