Bitlis’ in en sevilen lezzetlerinden olan Has dolmasını diğer dolmalardan ayıran en önemli faktör kuyruk yağı ve kaburga ile pişirilmesidir. Sumak suyu ile hazırlanan sos ise olmazsa olmazıdır. Sarılan dolmaların üzerine bırakılan kaburga ve sumak sosu Has dolmasını bambaşka bir lezzete dönüştürmektedir. Bayramlarda da sarımsaklı yoğurt ile servis edilmektedir. Lezzet tutkunları için hazırladığım Has dolması tarifini siz de not alıp kış bitmeden mutlaka denemelisiniz.
Yemeğin Hazırlanışı
0/0 tamamlanan maddeler- Sumak sosu için; 1 yemek sumağı su bardağına koyalım. Bardağı su ile doldurup yarım saat bekletelim. Süre sonunda sumağı süzelim. Sumak suyunu bir kaseye alalım. Üzerine sıcak su, tuz ve erimiş tereyağı koyup karıştıralım beklemeye bırakalım.
- Yıkadığımız lahananın orta göbeğini bıçakla kesip çıkaralım. Daha sonra uygun bir tencereye kesik yeri alta gelecek şekilde alalım ve üzerini geçene kadar su ile dolduralım. Tuzunu da ekleyip kaynamaya bırakalım. Kaynayan lahanaları 10 dakika haşlayıp ters çevirelim. 10 dakika da bu şekilde haşlayıp sudan çıkarıp süzdürelim ve soğumaya bırakalım.
- Lahanaların damarlı sert bölümlerini kesip çıkaralım ve tencerenin dibine dizelim. Lahanaları uygun boyutlarda keselim. Pirinci yıkayıp süzelim. Kuru soğanı ince ince doğrayalım. Domatesi rendeleyelim.
- Karıştırma kasesine rendelenmiş domates, ince ince doğranan kuru soğan, süzülmüş pirinç, ince ince doğranmış maydanoz, rendelenmiş sarımsak, kuru nane, tuz, kimyon, zeytinyağı ve en son kıymayı ekleyip güzelce yoğuralım.
- Lahanaların parlak yeri alta gelecek şekilde tezgaha alıp geniş tarafına 1 yemek kaşığı kadar iç harç koyalım. Çok sıkı olmayacak şekilde lahanaları saralım. Tencereye döndürerek dizelim. Önceden hazırladığımız sumak suyunu dolmaların üzerine gezdirelim.
- Tenceremizi ocağa alalım. Önce yüksek ateşte kaynamaya bırakalım. kaynayınca kısık ateşte kontrollü olarak yaklaşık 50 dakika pişirelim. Ocağı kapatıp 20 dakika dinlendirelim. Has dolması servise hazır.
Afiyet olsun.
Not: Ben tarifte çok yağlı tüketemediğimiz için kuyruk yağı ve kaburga kullanılmamıştır..
Yorum Yapın