Mücver, Omanlı’dan günümüze kalan bir lezzet. Aslında bir yemek adı değil bir pişirme tekniğinin adı mücver. Osmanlı döneminde kıyma ve çeşitli sebzelerle yapılan ve kızartılan mücver ne ilginçtir ki hiç kabakla hazırlanmamıştır. Sıklıkla patlıcan, yumurta, kıyma ve taze fasulye ile mücver yapılmakta idi. O dönmelerden kalan yemek kitaplarında kıyma ile yapılmasından dolayı köfte bölümlerinde yer alan mücver günümüzde sebze ve kızartma tarifleri bölümlerinde yer almaktadır. O zamanlarda adı ”mücmer’ olarak kullanılsa da günümüzde adı mücver olarak kalmıştır. Osmanlı’dan günümüze kalan mücver unutulmaya yüz tutmuş tatlardandır.

Çocukluğumuzun vazgeçilmez lezzeti mücver. Eskiden çay saatlerinde annemin sıklıkla yaptığı ve yemelere doyamadığımız mücver. Her yaptığımızda kendimizi durduramayıp hepsini afiyetle yediğimiz ve sonrasında annemim ”Bir daha yapmayalım. Çok yiyiyoruz sonra da kilo alıyoruz” dediği o nefis lezzet… Geçenlerde birden aklıma düştü ve hemen mutfağa koştum. Dolabımda kabak bulmayı ümit ederek arayışa geçtim. Son kalan kabaklarımı görünce birden çocuk gibi mutlu oldum.  Bana küçüklüğümü hatırlatan o nefis koku şimdi kendi mutfağımda olacak. Annemin yaptığı ve bana çocukluğumu hatırlatan mücver tarifime havuç ilavesi ile ayri bir lezzet kattım. Tadı şahane oldu ve çocuklardan tam not aldı. Sizde bu geleneksel lezzeti yad etmek ve tatmak isterseniz buyrun tarifime geçelim.

Not: Bu tarifle ortalama 15 adet mücver elde edilmektedir.

Yemeğin Hazırlanışı

0/0 tamamlanan maddeler
  1. Kabaklarımızı yıkayalım. Kabuklarını kabak soyucu ile soyalım. Küçük bir kaseye kabaklarımızı rendeleyelim. Daha sonra elimizle kabakları sıkıp suyunu çıkaralım. Genişçe bir kaseye suyu sıkılmış kabakları alalım. Üzerine kabuklarını soyduğumuz havucu rendeleyelim. Arzuya göre benim gibi peynir rendeleyebilirsiniz (ayrı bir lezzet veriyor tavsiye ediyorum. Ben tulum peynir rendeledim).
  2. Peynirli sebze rendelerinin üzerine tuz, un ve yumurtaları kıralım. İyice karıştırıp homojen bir kıvam elde edelim. Genişçe bir tavaya sıvıyağımızı alalım. İyice kızması için bekleyelim (fazla kızmadan koyarsak mücverin aşırı yağ çekmesine sebep oluruz). İyice kızan yağa yemek kaşığı ile çay tabağı boyunda bir harç koyalım. Üzerini ve kenarlarını kaşığın tersi ile düzeltelim.
  3. Arka yüzünü de kızarttığımız mücveri tabağa alalım. Tüm harç bitene kadar aynı işlemi yapalım. Ilık olarak servis edelim. Havuçlu kabak mücver servise hazır.

Püf Noktası: Mücveri yaparken hamuru çok fazla karıştırmamak ve bekletmemek gerekir. Çok karıştırmak yada bekletmek hamuru sulandırır ve un ihtiyacı artar. Fazla un eklemek de mücverin tadını bozmaktadır.

Afiyet olsun.