Sezeryanla doğan çocuklarda prebiyotik olmaması nedeni ile sağlıkçılar özellikle bu çocukların turşu yemesini ve turşu suyu içmesini söylemektedir. Çünkü turşunun içerisinde çocukların ihtiyacı olan prebiyotik bulunmaktadır. Ayrıca turşunun başka bir çok faydası bulunmaktadır. Kış günleri kapıdayken ve hastalıklar yanıbaşımızda iken sık sık turşu yemeli ve yedirmeliyiz. Turşu bağışıklık sistemini desteklediği gibi bağırsakların düzenli çalışmasına da yardımcı olmaktadır. Kan şekerini dengede tutarken kilo kontrolüne de yardımcı olmaktadır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu olan turşu aynı zamanda kas kramplarına da iyi gelmektedir. Şişkinliği önleyip yemek sonrası oluşan rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
Sonbahar ve kış aylarının en sevilen lezzetlerinden olan turşular kurulmaya ve sofralarda yerini almaya başladı. Lahanası, kornişonu, biberi, domatesi ve daha pek çok çeşidi ile renk renk turşular yüzyıllardır sofralarımızı süslüyor. Tadı ve kıvamıyla tam tadında olan karışık turşu tarifimi mutlaka denemelisiniz. Tarifi not almayı sakın unutmayın çünkü bu kış bu turşular çok konuşulacak.
Püf Noktası : Bütün sebzeler kavanoza sıkıca bastırılmalı. Suyun çok olmaması gerekiyor. Tüm sebzelerin üzerinin turşu suyu ile kapanması önemli.
Yemeğin Hazırlanışı
0/0 tamamlanan maddeler- Tüm sebzeleri yıkayalım ve süzdürelim. Lahanaları istenilen irilikte doğrayalım. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp ve istenilen boyutta doğrayalım. Domatesleri ve kelekleri yarım ay şeklinde ince olarak doğrayalım. Havuçları halka halka olacak şekilde doğrayalım.
- Sarımsakları hafif iri olarak doğrayalım. Limonları ince dilimler olarak halka halka doğrayalım. Turşu suyunu hazırlamak için büyük bir kaseye önceden kaynatıp soğuttuğumuz suyu alalım. Üzerine kaya tuzu ve sirkeyi koyalım. Tuz eriyene kadar ara ara karıştıralım.
- Kavanozların en dibine 2-3 adet sarımsak dilimi serpelim. Tüm sebzelerden sıra ile kavanoza yerleştirelim. Elimizle ara ara bastırarak boşlukları dolduralım (boşluk alanlara havuç halkaları koyarak doldurabilirsiniz). Aralara sarımsak dilimleri serpelim. Kavanozun yanlarına da limon dilimlerini yerleştirelim.
- Tüm sebzeler bitine kadar kavanozları 3 parmak boşluk kalacak şekilde dolduralım. Üzerlerine hazırladığımız sirkeli suyu dökelim. Kalan boşluğu su ile tamamlayalım. Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatalım. Güneş görmeyen serin bir yerde 15-20 gün muhafaza edelim. Karışık turşu servise hazır.
Afiyet olsun.
Not: Bu ölçülerle 2 adet 3 kiloluk kavanoz doldurulmuştur.
Yorum Yapın