Çiğ börek yada çi börek; Kırım Tatarları tarafından yapılan geleneksel bir börektir. 1860 Kırım savaşı sonunda göçmen Tatarlar tarafından Anadolu’ya getirilmiştir. En yoğun göç alan Eskişehir ilinde de yoğun olarak yapılmaya başlanmış ve tüm yurda yayılmıştır. Asıl adı Şırbörek, Çiberek ve Çıbörek olarak geçen börek Türkçe’ye geçerken çiğ börek olarak geçmiştir. Orjinalinde iç harcı pişirilerek yapılsa da ülkemizde yaygın olarak çiğ iç harçla pişirilmektedir. ”çi” lezzetli anlamına gelmektedir. ”çi börek” de lezzetli börek demektir.
Yemeğin Hazırlanışı
0/0 tamamlanan maddeler- Derin bir karıştırma kasesine sıvıyağı alalım. Üzerine yoğurt, tuz, yumurta ve suyu alalım. İyice özleşene kadar çırpalım. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. Hamur kaseden ayrılınca toparlayalım ve üzerini streç filmle örtelim. Ilık ortamda 30 dakika kadar hamuru dinlendirelim.
- Ayrı bir kaseye kuru soğanı ince ince rendeleyelim. Üzerine kıymayı, tuzu ve yarım su bardağı suyu ekleyelim ve iyice karıştıralım.
- Hamuru unladığımız tezgaha alalım. 16 adet bezeye bölelim. Üzerlerini kurumaması için nemli bir bezle örtelim. Unladığımız tezgaha bir bezeyi alalım. Üzerini de hafif unlayalım ve merdaneyle pasta tabağı boyunda yuvarlak olarak açalım. Yarısına iyice karıştırdığımız iç harçtan hafif sulu olarak 2 yemek kaşığı kadar koyalım. Kenarlarına taşırmadan kaşığın tersi ile hafifçe yayalım.
- Hamurun diğer yarısını da üzerine kapatıp açılmaması için kenarlarını çatalla bastırarak yapıştıralım. İyice kızmış tencereye çiğ böreğimizi alalım. Üzerine kızgın yağdan kaşıkla dökerek kızartalım. Ters çevirip iki tarafı da iyice kızartalım. Tüm hamurlar ve iç harç bitene kadar aynı işlemi uygulayalım. Sıcak sıcak servis edelim. Kıymalı çiğ börek servise hazır.
Afiyet olsun.
Püf Noktası: Hamurlara iç harcı koyarken her seferinde iyice karıştırıp çöken suyu tekrar yedirmeliyiz. Susuz bir iç harç yaparsak piştiğinde içi kalıp gibi olur ve lezzetli olmaz. Hamurları iç harçla buluşturup kapattıktan sonra suyunun akmaması için fazla bekletmeden hemen kızatmak gerekmekte. Seri olmak için de iki kişi çalışmakta fayda var. Ayrıca kızartırken iyi kabarması için çok kızgın yağa atılmalı ve üzerine arada kızgın yağdan kaşıkla atılmalı.
Yorum Yapın