Pilav, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerindendir. En çok pirinç pilavı, bulgur pilavı ve kuskus pilavı tercih edilmektedir. Kimi zaman da sebzeli versiyonları ile sofralarımızda kendine yer bulmaktadır.

Pirinç, Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya’dan Hindistan’a uzanan çok geniş bir coğrafyada kendine yer bulmaktadır. Temeli buğdaya dayanan pirinç bu coğrafyanın temel besin ihtiyacının büyük bir oranını karşılamaktadır.

Kaynaklara göre Mevlana’nın mutfağında da iç pilav pişirildiği yazmaktadır. Osmanlı saray mutfağında pilav; çorba, et, sebze, meyve ve hatta tatlıdan sonra sofraya gelirmiş ve bu yemeğin bittiği anlamına gelirmiş. Halen Anadolu’nun kimi yerlerinde ortaya getirilen bu pilav “sözkesen” adını almaktadır.

Pilavlara konan etler, otlar, sebzeler, nohut, mercimek gibi bakliyatlar ve çeşitli baharatlar, pilava lezzet vermesinin yanında görsellikte katmaktadır. Sulu yemeklerin olmazsa olması olan pilav, et yemeleri ile beraber farklı varyasyonlarla ikram edildiğinde de lezzetli bir ikram yemeğine dönüşebilmektedir. Düğünlerde, bayramlarda her sofrada yerini alan pilav özellikle Türk mutfağı’nın vazgeçilmez yemeğidir.

Ben de bugün sizler için et ve tavuk yemeklerinin yanına çok yakışan ve bir davet pilavı olan iç pilav hazırladım. Umarım sizde davet sofralarınız için bu lezzeti sevdiklerinize ikram edersiniz.

 

Yemeğin Hazırlanışı

0/0 tamamlanan maddeler
  1. Önce kuru üzümlerimizi bir kasede suya koyup bekletelim. Diğer yanda pirinçlerimizi bir kasede ılık suyla beklemeye alalım (bu işlemi pilavın tane tane olması için yapıyoruz). Soğanı ince ince yemeklik doğrayalım. Yağlarımızı tenceremize alalım. Doğradığımız soğanları ekleyelim ve karıştırarak eriyene kadar kavuralım. Ardından dolmalık fıstıklarımızı ekleyip hafif sarartalım. Suda beklettiğimiz kuru üzümlerimizi de süzüp tenceremize ekleyelim ve biraz çevirelim. Suda beklettiğimiz pirinçleri süzelim ve 1-2 kez yıkayıp dökelim. Bembeyaz olan pirincimizi iyice süzdürelim.
  2. Süzülen pirinçleri tenceredeki malzemelere ilave edelim. Baharatlarını da katıp biraz çevirelim. Üzerine 3 su bardağı sıcak su ekleyelim ve hepsini güzelce karıştıralım. Tenceremiz kaynayınca altını kısıp 15-20 dakika pişmeye bırakalım.
  3. Pişen pilavımızın altını kapatıp 10-15 dakika demlendirelim. Servis etmeden önce ince ince kıydığımız dereotunu ekleyip ezmeden yavaş yavaş karıştıralım. Muhteşem iç pilav servise hazır.

Afiyet olsun.