Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan turşu yapımı geçmişten günümüze halen yapılmaktadır. Türk mutfağı’nda önemli bir yere sahip olan turşu sofralarda sıklıkla yerini almakta ve sevilerek tüketilmektedir.

Özellikle kışın tüketilen kuru bakliyatların yanına yakıştırdığımız turşular 7’den 70’e herkesin sevdiği ve bolca tükettiği bir yiyecek. En sevilen ve en çok yapılan turşu çeşidi de salatalık turşusudur. Hal böyle olunca bize de bu turşuyu yapmak ve yedirmek düşüyor. Özellikle hastalıkların kapımızda olduğu şu günlerde sizde turşularınızı kurun ve kışın bol bol tüketin. Ben de bugün kış için hazırladığım turşuyu açtım ve sizinle paylaştım. Bu kış tüm evlerde bu turşu yenilsin ve sofralar şenlensin. Tarifi defterinize eklemeyi unutmayın.

Püf Noktaları: İyi bir turşu için seçilen sebzelerin mutlaka taze, zedelenmemiş ve diri olması gerekir. Bu sebzelerle yapılan turşular çok daha dayanıklı olur. Kullanılacak tuzun iri kaya tuzu olması gerekir. Güneş görmeyen serin bir yerde 15-20 gün olgunlaşması beklenir. Ayrıca olgunlaşmış ve kullanıma açılmış turşu kavanozu da buzdolabında saklanmalıdır. Turşunun üzerinde beyaz kalın bir zar halinde maya tabakası oluştuğunda bu zarı temizlemelisiniz. Salatalıkları çıkarıp sudan geçirerek kullanabilirsiniz.

Yemeğin Hazırlanışı

0/0 tamamlanan maddeler
  1. Salatalıklarımızı ve biberlerimizi güzelce yıkayalım ve süzülmeye bırakalım. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp istenilen şekilde keselim. Salatalıkları birkaç yerinden delelim. Sarımsakları soyup iri parçalar halinde doğrayalım. Limonları ince ince dilimleyip hazırlayalım.
  2. Turşu suyu için derin bir kaseye tuzu, sirkeyi ve suyu koyalım. Ara ara karıştırarak tuzun erimesini sağlayalım. Maydanozları yıkayıp süzülmeye bırakalım.
  3. Kavanozun dibine birkaç adet sarımsak atalım. Üzerine sıkışık olarak salatalıkları ve biberleri yerleştirelim. Her sıraya bir salatalık bir biber dizip aralarına sarımsak serpelim. Kavanozun yan duvarlarına da limon dilimleri sıralayalım.
  4. Kavanozları 2 parmak boşluk kalana kadar dolduralım. Elimizle hafif bastırarak boşlukları dolduralım. Üzerlerini maydanoz ile kapatalım. Hazırladığımız turşu suyu ile kavanozları maydanozları örtene kadar dolduralım. Turşu kavanozlarını sıkıca kapaklayalım. Serin güneş görmeyen bir yerde 15-20 gün muhafaza edelim. Salatalık – biber turşusu servise hazır.

Afiyet olsun

Not: Bu ölçülerle 3 adet 2 kiloluk kavanozlar kullanılmıştır.