Pilaki, Türk mutfağının zeytinyağı ve domates sosu ile pişirme tekniğinin genel adıdır. Balık pilaki, barbunya pilaki, dana pilaki bunlara örnektir. Zeytinyağı, soğan ve sarımsak da pilakinin olmazsa olmazıdır. Osmanlı mutfağı’nda da oldukça önemli bir yere sahip olan pilaki, Balkan kökenli bir pişirme tekniğidir. Ancak Osmanlı dönemi’nde domatese rastlanmamaktadır. Saray mutfağı’nda ağırlıklı olarak balık ve deniz ürünleri tercih edilmektedir. Bakliyat ve sebzelerin kendi suyu ile ve çok ağır ateşte pişirilmesi şeklinde olan bu teknik günümüz modern mutfaklarında ‘breze etme’ olarak tabir edilmektedir.
Osmanlı’da domates olmamasından dolayı salça yada domates kullanılmadan yapılan pilaki, günümüz mutfaklarında renk vermesi için domates ve arzuya göre salça ilavesi ile pişirilmektedir. Sizde renk vermek isterseniz çok az salça ilavesi ile pişirebilirsiniz. Genellikle taze barbunya ile yapılan pilaki, kuru barbunya ile hazırlanacaksa bir gece önceden suda bekletilip ertesi gün suyu süzülüp yeni su ilavesi ile ön pişirme yapılmalıdır. Ancak orjinal pilaki taze barbunya ile çok çok daha lezzetli olmaktadır. Hele 1 gece bekletilen zeytinyağlı barbunya pilaki’nin tadına doyum olmamaktadır.
Soğuk olarak tüketilen zeytinyağlı barbunya pilaki’nin bir gün beklemesi tadının oturması için gereklidir. Maydanozla süsleyerek soğuk servis edilen zeytinyağlı barbunya pilaki yaz aylarının da vazgeçilmezidir.
Yemeğin Hazırlanışı
0/0 tamamlanan maddeler- Soğanı, sarımsağı ve biberi ince ince doğrayalım. Tenceremize zeytinyağını alalım. Soğanı ekleyip eriyene kadar karıştırarak kavuralım. Soğanlar eridiğinde ise biberleri ve sarımsakları ekleyelim. Biberlerin rengi dönene kadar karıştırarak kavurmaya devam edelim.
- Ardından küp doğranmış havuçları ekleyip 1-2 dakika daha rengi dönene kadar kavuralım. Domateslerin kabuklarını soyup rendeleyelim ve kavrulmuş havuçların üzerine ekleyelim. Rengi dönüp kaynamaya başlayınca taze barbunyalarımızı ekleyelim.
- Tamamen kaynamaya başlayıp sebzeler sularını saldıklarında küp doğranmış patateslerimizi ve tuzu ekleyip 1-2 tur karıştıralım. Ocağın altını pilav demler gibi tamamen kısıp yumuşayana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirelim. Tüm sebzeler piştiğinde ocağı kapatalım. Tencerenin kapağı kapalı olarak soğumaya bırakalım. Oda ısısına gelen barbunyayı buzdolabına alıp dinlendirelim. 1 gece dinlenen pilakiyi servis tabağına alalım.Üzerini kıyılmış maydanozlarla süsleyelim. Zeytinyağlı barbunya pilaki servise hazır.
Afiyet olsun.
Yorum Yapın